Fokus emne

Ophør med sovemidler 

Maj 2018

VANEDANNENDE MEDICIN

Sundhedsstyrelsen har udgivet en vejledning om stærk smertestillende medicin, sovemidler og angstdæmpende midler (benzodiazepiner), tilsammen kaldet afhængighedsskabende eller vanedannende medicin.

Sundhedsstyrelsen har besluttet, at recept på stærk smertestillende medicin, sovemedicin og angstdæmpende medicin kun kan fås ved konsultation.

Sundhedsstyrelsen’s vejledning til ordination af afhængighedsskabende medicin kan læses i sin helhed på nedenstående link:

https://stps.dk/da/sundhedsprofessionelle-og-myndigheder/haandtering-af-medicin/afhaengighedsskabende-medicin/

Sundhedsstyrelsen har lavet en pjece til patienter og pårørende, du kan læse denne på nedenstående link:

ophør med sovemidler og angstdæmpende medicin

FODVORTER

Klinikken tilbyder vurdering af fodvorter og instruktion i hjemmebehandling.

Undersøgelser har vist, at hjemmebehandling og frysning er ligeværdige behandlinger.

Klinikken tilbyder derfor ikke længere frysebehandling.

Såfremt fodvorterne er genstridige at behandle, kan der evt. henvises til behandling hos hudlæge.

September 2016

Om  konsultationer hos lægerne i gug:
Vi afsætter 10-15 minutter  til  konsultation.  Såfremt  du har flere problemstillinger, der ikke kan klares inden for dette tidsrum, bedes du booke en ny tid en anden dag.  Hvis for mange  problemstilling tages op  er der risiko for, at  der noget, der bliver glemt og ikke bliver undersøgt  tilstrækkeligt.

På forsiden kan du gå ind under kolonnen  “praktisk info” og  undermenuen  “praktisk info”  for at se  vores  samlede patientvejledning.

 

 

 

 

 

 

Maj 2016

Sundhedsstyrelsen  har nu konkluderet at:

“I store studier og befolkningsundersøgelser er der ikke fundet sammenhæng mellem HPV-vaccinationen og en række alvorlige sygdomme og dødsfald” .  Det er sket efter at det europæiske vaccinationsmyndighed har  konkluderet det samme.

Hos os   Lægerne i gug    anbefaler vi derfor at  alle  piger som led i børnevaccinationsprogrammet vaccineres i 12 års alderen.

Link til   sundhedsstyrelsens information om :     HPV vaccination.

 

December 2015

Nye  muligheder på  den offentlige  sundhedsportal  Sundhed.dk.    Log ind med  din  egen NemID

Prøvesvar på indsendte  blodprøver,  celleskrab og urinprøver  kan nu ses på  sundhed.dk   72 timer efter analysering.   Undlad ikke at tale med lægen om prøvesvar.

Under  Medicinkortet kan du se hvor  mange udleveringer  du har tilbage på  flergangsrecepter og se om dine recepter er udløbet.

 

November  2015

Antibiotika  kampagne om   antibiotika til hoste ofte unødvendigt

Sundhedsstyrelsens udtalelse:

Antibiotika til hoste er ofte unødvendigt
18. november 2015
Den 18. november er europæisk antibiotikadag. I Danmark bliver dagen markeret med en kampagne om kun at bruge antibiotika, når det er nødvendigt – også ved hoste.
Antibiotika hjælper ikke på virusAntibiotika virker kun på bakterier. Det virker ikke på sygdomme, der skyldes virus, for eksempel forkølelse eller influenza. Derimod giver det risiko for udvikling af resistente bakterier, hvis der bliver brugt antibiotika overflødigt. Det er budskabet i årets nationale antibiotikakampagne fra Det Nationale Antibiotikaråd, som lanceres i dag på europæisk antibiotikadag. I år har kampagnen fokus på brug af antibiotika, når man har fået en omgang hoste. ”Der udskrives stadig for meget antibiotika i Danmark, og meget af det, der udskrives, er mod hoste, selvom dette kun sjældent hjælper. Vi ved, at 9 ud af 10 luftvejsinfektioner med hoste skyldes virus, hvor antibiotika ikke virker. Derfor skal man som oftest bare væbne sig med tålmodighed og tage et par dage under dynen, frem for at tage antibiotika. I stedet skal vi bruge antibiotika der, hvor det faktisk er nødvendigt,” siger afdelingslæge Bolette Søborg i Sundhedsstyrelsen

Patienter med længerevarende hoste skal stadig opsøge lægen og blive undersøgt. Hoste kan nemlig være tegn på en bagvedliggende sygdom, der skal behandles, fx lungebetændelse eller KOL.

Bag kampagnen står Sundheds- og Ældreministeriet, Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, Danmarks Apotekerforening, Lægeforeningen og Dansk Selskab for Almen Medicin.

Fakta om antibiotika

  • Antibiotika kan give bivirkninger som ondt i maven, diarré, opkastninger og udslæt.
  • De fleste lette infektioner – også dem, der skyldes bakterier – går over af sig selv.

Se kampagnens hjemmeside:   http://www.antibiotikaellerej.dk/

 

 

September 2015

Sænk blodtrykket.  Spis mad med mindre salt.  Kampagne fra fødevarestyrelsen

Se kampagnens hjemmeside:  http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/hent-fil/publication/spis-mad-med-mindre-salt/

 

 

December 2014

Antibiotika  kampagne i samarbejde med sundhedsstyrelsen, lægeforeningen, apotekerforening og dansk selskab for almen medicin:    Problem er stigende antal  multiresistente bakterier  med risiko for ubehandlelige  bakterielle infektioner fx  sårinfektion, urinvejsinfektioner, maveinfektioner, luftvejsinfektioner m.m.

Se kampagnens hjemmeside:   http://www.antibiotikaellerej.dk/

Stikord fra kampagnen:

De fleste infektioner, også dem der skyldes bakterier, går over af sig selv
Øre-, næse, hals-infektioner er oftest  virus infektioner
Behandlingskrævende infektioner skal helst primært behandles med smalspektrede penicilliner.  Undgå de bredspektrede.
Tag hele kuren gælder stadig.
Reducer  forbruget af de bredspekterede  tetracyklin-antibiotika  kure til  acne-behandling  ,  brug fortrinsvis  lokal-behandling på huden.
Få udredt penicillin-allergi på ny hvis det er mange år siden det blev konstateret.
“Vent og se antibiotika recepter” er en spændende nyhed.  Hvis lægen finder behandling relevant og men ikke absolut påkrævet, kan infektionstilstanden ses an i fx 1-2 døgn uden behandling og hvis der sker forværring i de følgende dag  kan recepten indløses på apotek, ellers udgår efter en periode på 1-2 uger.

Klinikkens stikord:
Undgå smitte:  Husk hoste i ærmet og ikke i hænderne.   Vask hænder hyppigt hvis du har en infektion.  Hvis du har en infektion er det ikke uhøfligt af undlade at give hånd,  heller ikke hos lægen.
Temperatur måling med termometer er relevant ved  de fleste infektioner og en nyttig oplysning for lægen ved fx  hoste-tilstande,  mavesmerter m.m.  Hånd på panden er for upræcist.
Antibiotika med 3 daglige doser skal indtages med  8 timers interval fx  kl.  8-16-24  ( +/- 1 time)
Antibiotika med 2 daglige doser skal indtages med 12 timers interval.

 

 

 

Januar 2014

1:   Alle ryger over 35 år  tilbydes lungefunktions-undersøgelse

2:  Vi har fået ny hjemmeside. Læs venligst ajourført  “patient-info”